El cinema dins el cinema: ‘Vida en sombras’

Ahir 4 de febrer vam tenir l’oportunitat única de veure en pantalla gran la pel·lícula Vida en sombras (1948) del director català Llorenç Llobet Gràcia. La projecció es va fer en el marc del programa  Aula de Cinema coordinat pels Serveis Educatius de la Filmoteca.

El film mostra la relació vital del protagonista, un jove Fernando Fernán Gómez, amb el cinema: des del seu naixement a una barraca de fira on projecten pel·lícules dels germans Lumière, fins a ser reporter i, finalment, director. La guerra civil afectarà profundament la seva vida però, malgrat els contratemps, el cinema seguirà sent el motiu de la seva existència.

El director Llobet Gràcia elabora un emocionant homenatge al cinema i als mestres que ell admirava, com Méliès, Chomón, Chaplin,…Durant el film es fan constants referències al setè art:  per exemple, el primer regal que el protagonista rep just abans de nàixer és un zoòtrop;  de fet neix a una barraca de fira on es projecten films de Méliès i Lumière;  veiem que, ja de gran, roda amb una càmera de 16mm pels carrers de Barcelona els inicis de la guerra civil; o la visió de Rebeca (Hitchcock, 1940) és un moment clau del film, ja que el protagonista hi descobreix el poder curatiu del cine.

Restauració

Va ser un privilegi poder veure la versió restaurada pel nostre Centre de Conservació i Restauració. El 2007, la Filmoteca va localitzar una de les escasses còpies que havien desaparegut i va iniciar-ne la restauració aprofitant els recursos de la tecnologia digital que permet eliminar defectes i obtenir una imatge molt millorada. La pel·lícula es va poder completar amb la inclusió d’alguns petits fragments, fotogrames perduts a causa de les lesions per l’ús.

Precisament aquesta, la restauració, és una de les funcions més importants de la Filmoteca. Els Serveis Educatius oferim visites guiades per a escoles al Centre de Conservació i Restauració. Si voleu descobrir com es restaura i on es conserva el nostre patrimoni fílmic, escriviu-nos.