El mes passat vam poder gaudir de la presència de Sergi Bernal a les sessions de ‘Filmoteca per a les escoles’.
Bernal, investigador i ideòleg del documental El retratista dirigit per Alberto Bougleux, va parlar del projecte de recuperació de la memòria històrica republicana amb els nois i noies de 3er i 4t d’ESO de l’escola Sant Felip Neri de Barcelona.
Arran d’un reportatge sobre les fosses comunes de la Guerra Civil, el fotògraf va descobrir la figura d’Antoni Benaiges, un professor de Mont-roig del Camp que, destinat a Bañuelos de Bureba, va instaurar un nou sistema pedagògic en aquest poble de la província de Burgos. La innovació es basava en la creació de quaderns mitjançant una impremta, on els nens i nenes explicaven les seves vivències personals i els seus somnis. Avui dia conservem diversos facsímils d’aquests quaderns que els assistents a la sessió van poder fullejar.
El mètode emprat per Benaiges provenia del francès Célestin Freinet qui pensava que l’escola era una eina per expressar els coneixements i necessitats dels nens i nenes, i que actualment es pot trobar arreu del món a les anomenades “escoles Freinet”. Aquest documental vol ser un clam a la figura dels professors de la II República assassinats pels seus ideals, i a tots aquells que durant la història han treballat per una pedagogia basada en la llibertat dels infants.
Durant la sessió, els nois i noies van poder parlar amb Bernal sobre com es duu a terme un documental d’aquestes característiques, així com debatre sobre un període històric especialment significatiu per aquesta escola situada a la plaça del mateix nom, que va ser brutalment bombardejada durant la Guerra Civil.
Aquest documental es troba disponible a la Biblioteca del Cinema de la Filmoteca i disposa d’un dossier didàctic de suport que podeu trobar en aquest enllaç, amb idees per poder-lo treballar a l’escola.