Imagina’t descobrir un tresor cinematogràfic amagat a l’arxiu de la Filmoteca, en forma de cromos de xocolatines que es repartien fa uns noranta anys als infants de Catalunya. Ara, avança fins al 2023, on dues estudiants del màster d’Arts Visuals i Educació (MAVE) de la Universitat de Barcelona han agafat aquest material i l’han convertit en la inspiració per a un taller de rotoscòpia.
La Nora i l’Emilia han ideat quatre sessions en què s’han endinsat de ple dins del cinema i la intervenció del fotograma i han convidat als estudiants de la Massana a un itinerari a través de la transformació d’imatges antigues.
Potser us estareu preguntant què vol dir exactament la rotoscòpia analògica, així que fem una breu explicació per introduir el concepte. En paraules de la Nora i l’Emilia, és una tècnica d’animació on s’intervé quadre a quadre un vídeo exportat prèviament en fotogrames. Després s’escaneja i s’edita seqüencialment creant una reinterpretació del material inicial.
En una primera sessió, 60 estudiants de batxillerat artístic van tenir l’oportunitat d’explorar els racons de la Filmoteca. Amb les moderadores com a guies, van acabar a la Sala Laya on es van projectar un seguit de films que ensenyen els inicis del trucatge del cinema a partir de Segundo de Chomón o Alice Guy fins a arribar a rotoscòpies actuals amb la projecció del videoclip Los Aristócratas de Mujeres.


.
La segona sessió va ser el moment de la transformació. Amb les eines proporcionades per les moderadores, els i les joves van fer la intervenció dels fotogrames. Aquests formen part de l’arxiu de la biblioteca de la Filmoteca, però mai s’havien fet servir abans com a material de treball. Les imatges eren d’escenes italianes i franceses dels anys cinquanta i d’altres de càsting d’actors i actrius catalans al voltant dels anys vint. Amb cartolines, fils, purpurina, retoladors, llapis van reinventar antics fotogrames. El passat es va fusionar amb el present, donant lloc a noves narratives.



.
I després de l’expressió artística, va arribar el moment de l’edició. Amb l’ús del programa Premiere Pro, afegint les músiques i sons que ells trobaven adients, van acabar de confeccionar els seus relats visuals. D’aquesta forma, van animar les fotografies fixes aconseguint la creació d’històries completament noves. Per acabar, van fer una trobada a la sala d’actes de la Massana on van projectar les peces finals. A partir del seu feedback van concloure les sessions creant un fanzine conjunt sobre el procés de creació i el taller.



.
El resultat final del taller és un testimoni de la rellevància de col·laborar i d’explorar la creativitat. Aquest taller ens recorda la importància de revisitar el patrimoni cinematogràfic, i com les imatges del passat poden ser reinterpretades per inspirar a les pròximes generacions.
Des dels Serveis Educatius de la Filmoteca, us recomanem amb entusiasme veure el resultat final del taller en el següent enllaç:
Cambiar la mirada, taller de resignificación e intervención de la imágen.