Activitats emmarcades en els 10 anys dels Serveis Educatius al Raval

En el marc del desè aniversari de la Filmoteca al barri del Raval, des dels Serveis Educatius també estem de celebració! 10 anys després, continuem treballant per acostar el patrimoni cinematogràfic divers a tothom, tot enfortint els vincles amb centres educatius, institucions i associacions del barri i de tot el territori. En aquesta ocasió, hem celebrat la dècada a la seu del Raval amb sessions protagonitzades i dedicades a joves, veïns, veïnes, petits i grans del nostre barri.

El 25 de febrer, la tasca de mediació amb el jovent va transcendir a la pantalla gran. Com a part de la proposta dedicada al curtmetratge i a les cinematografies més properes, el grup de quinze joves del taller “Vivim el barri” van projectar els seus curts al cicle de Dies Curts. La sessió va comptar amb la presència de les joves, que van presentar conjuntament els tres curts ideats i desenvolupats al taller sota la premissa: com vivim el barri del Raval. La presentació va estar acompanyada d’una actuació musical i un col·loqui on van aprofundir en el rerefons dels seus projectes i en la seva relació amb el barri.

Com a continuació de l’aniversari, el 3 de març vam celebrar la sessió de “Vides i relats del barri” emmarcat al programa de Filmoteca per a les Escoles. Aquesta vegada, es va posar el focus en l’evolució del Raval en els darrers anys i en la relació del jovent amb el barri actual. La sessió es va inaugurar amb la presentació de Júlia Betrian dels Serveis Educatius, que va fer un repàs de l’evolució de la Filmoteca al llarg de les últimes dècades. Les companyes del taller cinematogràfic van continuar la sessió amb la presentació dels seus curtmetratges a l’alumnat de l’institut Consell de Cent i l’institut Miquel Tarradell. La projecció va enllaçar un diàleg obert entre les cineastes i els joves que fan vida al Raval, endinsant-se en com viuen totes elles el seu barri. La sessió va comptar també amb la presentació del “Projecte Ravals” a càrrec de l’institut Miquel Tarradell dedicat a conèixer de primera mà la història i l’evolució del seu barri.

L’aniversari dels 10 anys també va estar present a la programació de cap de setmana de FilmoXica. El 27 de febrer, infants i famílies van poder gaudir de les projeccions El circ (Tzirk, Donyo Donev, 1962), La pantera rosa en la playa (Come on In! The Water’s Pink, Pratt, 1968) i Romanços de la lluna plena (Joan Martí, 1981); les dues últimes en 16mm! La sessió, amb peces curtes preservades al Centre de Conservació i Restauració de Terrassa, va posar el focus en dos oficis clau de les filmoteques: la feina de preservació i la de projecció. El públic va poder endinsar-se en aquest meravellós ofici de la mà de Iolanda Ribas, del Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca, i Miguel Angel León, de l’equip de projeccionistes, tots dos acompanyats per Júlia Betrian dels Serveis Educatius de la Filmoteca.

Deixa un comentari