Llums i ombres al barri del Raval

Un dels principals objectius dels Serveis Educatius de la Filmoteca de Catalunya és participar de la vida del barri del Raval, apropar-se i ser part del dia a dia de la gent que hi viu i oferir un espai perquè els veïns i veïnes es trobin i gaudeixin del cinema.

A continuació fem un resum de diverses iniciatives que s’han dut a terme durant aquest curs i que reafirmen el nostre compromís amb entitats, espais i persones del barri del Raval, que passa per moments especialment difícils des de l’inici de la pandèmia.

Projecte Raval (Les transformacions d’un barri) amb l’INS Miquel Tarradell

Visites amb l’alumnat de l’INS Miquel Tarradell en el marc del projecte Raval, en el que joves de Batxillerat estan realitzant un recerca sobre el barri, visitant equipaments culturals, explorant la història més recent del seu barri i que, a final de curs, seran els encarregats d’organitzar i dinamitzar una sèrie de visites guiades pel barri en diversos idiomes per les seves famílies i companys.

Apadrina el teu equipament

Des del curs 2013-14 els serveis educatius participen del projecte “Apadrina el teu equipament“, que aquest any ha hagut d’adaptar el seu contingut a una sèrie d’entrevistes online amb estudiants del Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Atenció a persones en situació de dependència també de l’INS Tarradell, que aquest curs estan replantejant les visites que anualment oferien a usuaris/es de diverses entitats del barri. El gran repte és acostar la Filmoteca a aquestes persones que per la situació actual, tenen encara més dificultats per accedir als equipaments culturals.

Festival de Cultura Raval(s)

Per primera vegada, la Filmoteca de Catalunya s’ha unit a la organització del Festival Cultural Raval(s) a través d’una col·laboració amb al Biblioteca de St Pau – Sta. Creu i la companyia d’ombres de Indonèsia El Gecko con botas. Després de fer diversos tallers sobre teatre d’ombres amb grups de joves, infants i persones grans vinculats a la Biblioteca i a l’Associació Educativa Integral Raval, es va crear la peça “La petita Eternauta” a partir dels dibuixos que reflexionaven sobre la situació del barri en el darrer any. Aquesta peça audiovisual es va mostrar el passat 13 de febrer juntament amb un espectacle d’ombres “Les ombres que conten contes” a càrrec de la companyia El Gecko con botas.

Una experiència única que unia la nostra programació familiar amb persones i col·lectius del Raval i posava en valor la feina de conservació de joguines, titelles i objectes pre-cinematogràfics que formen part del patrimoni que es conserva i difon des de la Filmoteca de Catalunya.

Us deixem algunes imatges del procés!

Leave a Reply