Cineastes a l’Escola – Mar Coll i Nausicaa Bonnín

El passat 4 de març la cineasta Mar Coll i l’actriu Nausicaa Bonnín van conversar amb l’alumnat i les famílies de l’Escola Pau Casals del Rubí que des de fa dos anys manté una aliança amb la Filmoteca de Catalunya en el marc del projecte Magnet impulsat per la Fundació Jaume Bofill, el Departament d’Educació, la Diputació de Barcelona i l’ICE de la UAB que compta amb el suport de l’Ajuntament de Rubí.

Cineastes a l’Escola és una proposta educativa creada per l’Escola Pau Casals de Rubí en aliança amb la Filmoteca de Catalunya en la que cineastes d’àmbits diversos estableixen un diàleg amb l’alumnat i les famílies per tal de donar a conèixer el que hi ha darrera de la creació d’un film. Des de l’equip impulsor del projecte, s’ha dissenyat aquesta iniciativa per tal de fomentar el coneixement de cineastes, actrius, actors i d’altres professionals del cinema i sobretot, d’acostar el cinema entès com un art, a l’alumnat i famílies. 

L’alumnat de cicle mitjà i superior de l’escola s’està preparant per iniciar alguns rodatges i és per això que abans de començar, han investigat i treballat sobre el que hi ha darrera de la creació d’un film. El passat 25 de febrer, els Serveis Educatius van impartir uns tallers amb tots els grups, amb els quals van poder conèixer els oficis de direcció i interpretació i també l’obra de les dues convidades. Els nens i nenes van veure materials reals que elles utilitzen habitualment en el seu dia a dia (vídeos d’assaigs, texts, fotografies, referents d’altres pel·lícules que les han inspirat, etc.).

A partir d’aquí l’alumnat es va preparar unes preguntes que van fer a la Mar Coll i a la Nausicaa Bonnín el dia 4 de març.

El diàleg va ser presentat per dos alumnes (l’Eeraj i el Bruno) i va comptar amb representats de cada curs que van anar fent les preguntes. La trobada va ser molt inspiradora i l’ambient va ser agradable i ric en emocions. El pati de l’Escola es va omplir de famílies, infants, mitjans de comunicació, representants de l’Ajuntament de Rubí i persones curioses que es van acostar a sentir a les dues artistes.

Al acabar, molts dels alumnes van tenir ganes de seguir preguntant i també van poder fer-ho les famílies, que van reflexionar sobre la importància de treballar el cinema a l’aula i també de la gran rebuda que els feia Rubí, fins i tot convidant-les a fer properes pel·lícules a la seva ciutat.

A la pregunta “Què t’inspira alhora de començar a fer pel·lícules? Mar Coll va respondre:

“Començo per un sentiment o una emoció que vull explicar, o per un personatge que em commou. […] Sempre busco inspiració en la meva vida o en la dels meus amics, en el dia a dia. Penso que en la vida quotidiana de tots nosaltres hi ha coses que són prou importants com per ser explicades en una pel·lícula”.

També va explicar la importància de la localització i que els seus films es roden en espais comuns, com ara la cuina, el carrer, un hospital o el pati d’una escola, tots ells “escenaris quotidians del nostre dia a dia”. De petita, a Mar Coll li agradava el cinema, “però no era una obsessió. Jo volia ser metge i tenir una vida quadriculada”, ha dit. “M’hi vaig començar a interessar cap a l’adolescència”.

En canvi, Nausicaa Bonnín, va compartir amb l’alumnat que el teatre era quelcom molt present a casa seva amb pare i mare vinculats a la direcció teatral. La seva primera obra va ser com un joc, i tenia només 8 anys.

Nausicaa Bonnín, a la pregunta “Què és el que més t’agrada d’actuar?” va respondre “M’agrada poder ser, per uns dies o uns mesos, una persona que no sóc jo, algú que es mou diferent a mi, que té opinions diferents a les meves… i això m’agrada molt perquè penso que és una manera molt bonica d’entendre el món. […] De vegades interpreto personatges que estan més a prop de mi i en altres ocasions faig personatges que estan més lluny. I aleshores, el camí per arribar fins a ells, per entendre per què actuen com ho fan, és un treball molt interessant”.

Després de reflexionar sobre les desigualtats que viuen les directores i actrius de cinema vers els homes i compartir maneres d’entendre el cinema i l’actuació, les dues convidades van acabar agraïnt molt la visita i fent-se fotografies amb tot l’alumnat i membre de l’AFA.

Des de la Filmoteca volem agrair especialment la feina de preparació al claustre de l’Escola, a l’alumnat, que va preparar l’espai de la trobada i va treballar de valent perquè la jornada resultés un èxit.

Diversos mitjans s’han fet ressò de la jornada:

Radio Rubí

Tot Rubí

Diari de Rubí

Va ser un dia que va ser molt especial, per l’Escola, per la Filmoteca i pel món del cinema!Esperem que sigui la primera de moltes.

Us recordem que el dia 19 de març, l’Escola Pau Casals acollirà la jornada de portes obertes on la Filmoteca també hi serà present.

Us hi esperem!

Deixa un comentari