Febrer – Les preferides dels Serveis Educatius

Aquest mes de febrer comença amb una de les cites més importants de l’any pels serveis educatius i és l’inici del cicle Joves Programadors Moving Cinema a la Filmoteca. A més a més, com sempre, us portem una sel·lecció per animar-vos a descobrir nous unversos cinematogràfics amb infants, joves o adults. Comencem?

Tout en haute du monde de Rémi Chayé, 2015 (per a totes les edats)

1882, Sant Petersburg. Sasha, una joveneta de l’aristocràcia russa, ha estat sempre fascinada per la vida aventurera del seu avi, Olukin. Explorador famós, va fer construir un magnífic vaixell trencaglaç, el Davai, que no ha tornat de la seva darrera expedició a la conquesta del pol nord. Sasha decideix partir cap al gran nord seguint la pista del seu avi per tal de recuperar el famós vaixell.

Lazzaro Felice d’Alice Rohrwacher, 2018 (a partir de 12 anys)

Un jove camperol de bondat excepcional viu a un llogaret que ha romàs allunyat del món i és controlat per una marquesa. Allà, la vida rural segueix els patrons del sistema feudal. Les persones són explotades i, al seu torn, abusen de la bondat del Lazzaro.

8 1/2 de Federico Fellini, 1963 (a partir de 7 anys)

Un director de cinema amb una forta crisi creativa descansa en un balneari abans començar la realització del seu proper film. Durant la seva estància allà s’haurà d’enfrontar, de manera implacable, amb els seus propis fantasmes, tant reals com imaginaris.

News From Home de Chantal Akerman, 1977 (a partir de 7 anys).

*Sessió amb presentació a càrrec del grup de Joves Programadors Moving Cinema a la Filmoteca.

Carrers. Llums a la nit. Una dona a la vorera. Un vagó del metro ple. Nens que juguen al carrer. Botzines. Cotxes. Ràfegues de so. Plans fixes i tràvelings tan llargs com el que dura o un record o un somni. Les cartes de la mare que Chantal Akerman rebia quan vivia a Nova York, entre els 21 i els 23 anys. 

Tres anys després, reconeguda internacionalment per Je, tu, il, elle i Jeanne Dielman, torna  per filmar News from Home, un retrat personal i únic d’una Nova York freda i conquerida, que sona al ritme de la consciència de fer-se gran i ser lluny de casa.

The Golden Rush, de Charles Chaplin, 1925 (per a totes les edats)

Chaplin menjant-se una bota i passant-s’ho tan bé com aquell qui es cruspeix un pit de pollastre, tot xuclant els claus com si fossin ossos, és una imatge que, tota sola, ja ha fet la volta al món. El fred, la gana i la desesperació són, en mans del gran còmic, munició per fer esclatar la rialla.

La quimera del oro defineix la gran festa del segle XX que ha estat el cinema i és, de fet, el film pel qual Chaplin voldria ser recordat; una d’aquelles pel·lícules que sempre figuren en les llistes dels millors films del cinema.

Shadows de John Cassavetes, 1959 (a partir de 12 anys)

L’esperit d’independència i la necessitat de reflectir una realitat miserable el van convertir en un títol capdavanter del cinema independent. “Amb Shadows hem procurat fer quelcom completament diferent, en el sentit que hem improvisat no només les paraules sinó també les emocions i els moviments. També l’operador improvisava i havia de seguir els artistes, de manera que l’actor podia moure’s quan i on volgués. Aleshores va ocórrer una cosa estranya i interessant: la càmera, seguint els actors, ho feia d’una manera excel·lent, fàcil i senzilla, perquè les persones tenen un peculiar ritme natural. En canvi, quan han d’interpretar quelcom seguint un esquema tècnic, la seva interpretació comença a fer-se artificiosa i, encara que es disposi de molt temps, la càmera té dificultats per seguir-los” (John Cassavetes).

Ma vie de courgette de  Claude Barras, 2016 (per a totes les edats)

Després de perdre la seva mare, un nen ingressa en un centre d’acollida on coneix altres nens orfes a qui la vida els ha girat l’esquena. Céline Sciamma signa el guió d’aquesta pel·lícula d’animació en stop-motion delicada, emocionant, original i positiva.

Leave a Reply