El cinema com a reflex de la realitat

Drac Màgic ens va presentar a Filmoteca per a les Escoles dues sessions molt interessants, d’una banda el documental de Claudio ZuliánA través del Carmel” i de l’altra el gran film soviètic “El cuirassat Potemkin” (Bronenosets Potyomkin, 1925) de Serguei M. Eisenstein.

Films que, tot i ser totalment diferents, ambdós ens mostren com el cinema té la capacitat de reflexar la realitat d’una manera o altra.

A través del Carmel se’ns presenta amb un únic pla-seqüència i ens mostra des de la màxima veritat (tot i que escenificada) la realitat d’un barri i de les persones que hi viuen aprofundint en les seves intimitats, les seves problemàtiques, penúries i esperances.

La sessió va ser especialment interessant ja que vam tenir el privilegi de sentir de primera mà les experiències del director del documental, Claudio Zulián. Ens va explicar d’on va partir el plantejament de la pel•lícula, el treball amb tot l’equip de producció i amb les persones que surten al documental, l’organització del dia de rodatge i, en definitiva, l’experiència viscuda, la qual va ser molt intensa i enriquidora.

El film d’Eisenstein, que també parteix d’un fet verídic i té una clara intenció de crítica i denúncia com el de Zulián, es planteja però des d’un prisma totalment diferent. La realitat és ficcionada, exagerada i intervinguda per a donar-li un sentit més potent i així arribar a l’espectador d’una manera més sensorial.

Amb els alumnes de l’ Escola Pia de Balmes vam conversar sobre la força expressiva del muntatge d’atraccions, concepte desenvolupat per Eisenstein i usat en aquest film. I vam concloure que, tot i ser un film de 1925, atrapa perfectament a l’espectador contemporani i ens parla d’unes idees totalment universals i atemporals: tots per un i un per tots!